Oxalis

Oxalis er en spændende og charmerende planteslægt med mere end 500 arter, der er fordelt overalt på jordkloden. Fra den lille, søde skovsyre, Oxalis acetosella, i de lyse, nordeuropæiske bøgeskove til bjergplanten kirtelsurkløver, Oxalis adenophylla, i Andesbjergene og mere spektakulære arter som sommerfuglekløver, Oxalis trangularis, der stammer fra Brasilien og lykkekløver, Oxalis tetraphylla, der vokser vildt i Mexico.

Stor symbolværdi
Gartneriets eventyr fik en lykkelig udgang, for de søde, kløverlignende blade blev modtaget med åbne arme. Men eventyret fortsætter. For Gartneriet Per Ulrich A/S er gået på opdagelse i planteslægten Oxalis, og det har skabt en hel række nye produkter til såvel stueplante- som dplantningssortimentet.
De kløverlignende Oxalis blade har giver flere Oxalis arter stor symbol værdi, for kløver betyder som bekendt lykke. Med en Oxalis plante kan man forære en smuk og oven i købet lykkebringende plante til én, man holder af.

Gode nyheder
Blandt Oxalis slægtens medlemmer fandt Gartneriet Per Ulrich A/S rigtigt mange med potentiale som prydplanter. Det vanskelige var slet ikke at finde de nye ideer. Det vanskelige var at skaffe de knolde, der er forudsætningen for, at ideerne kan realiseres.
Nu er det lykkedes, og i mellemtiden har Gartneriet Per Ulrich A/S udviklet ekspertise i en Oxalis produktion, der ikke er så lige til. Dyrkningsteknikken er blevet optimeret, og planternes blomstringsmekanismer er blevet afkodet, så det i dag er muligt at styre blomstringstidspunktet og i øvrigt programmere produktionen, så den harmonerer med efterspørgslen.

Mange muligheder
De flotte produkter fra Gartneriet Per Ulrich A/S har øget opmærksomheden om Oxalis og de mange anvendelsesmuligheder, planterne har. Oxalis er nemlig både en stueplante og en krukkeplante. Dermed får man som forbruger usædvanlig lang tids glæde af planten, der kan dyrkes alene for det smukke løvs skyld, men som ikke er mindre dejlig, når den fyldes af graciøse blomster på lange stilke.

Nem at passe

Nem at passe er Oxalis også. Den behøver lys men skal ikke have for meget vand. De afblomstrede blomster fjernes med et let ryk i stænglen og erstattes hurtigt af nye. Det er oven i købet muligt at overvintre knoldene, hvis man lader planten tørre ud og visne ned, når frosten melder sig. Opbevar de tørre knolde tørt og køligt gennem vinteren og find dem frem igen til foråret, hvor de kan vækkes til live med lidt vand og lidt forårssol.

Fem forskellige fra Lucky Clover ®
Sommerfuglekløver, Oxalis triangularis, har meget dybt mørkerøde, næsten sorte, blade med en markant trekantet facon samlet som et kløverblad. De sarte, hvide blomster nærmest svæver over det mørke løv og danner en flot kontrast.

Oxalis regnelli: har grønne blade og lette, hvide blomster.
Oxalis ’Birgit’: har grønne blade og ganske sart lyserøde blomster.
Oxalis valdiviensis: er en lille, lav plante med grønne, kløverlignende blade og varmt gule blomster.
Oxalis valdiviensis ’Burgundy’: har sortrøde blade, der danner en flot kontrast til de gule blomster.